Direct naar de content

College bezoekt boerderij en praat met agrarische ondernemers

De collegeleden van gemeente Stichtse Vecht waren dinsdag 24 september tijdens een werkbezoek te gast bij het boerenbedrijf Van Zutphen in Kockengen. Daar spraken zij met agrarische ondernemers van Gebiedscoöperatie Stichtse Vecht, LTO Utrecht Noord West en LTO Gooi, Vecht en Amstelstreek over de ontwikkelingen in het landelijk gebied.

Gezamenlijke zoektocht

Tijdens het werkbezoek zijn de ideeën voor de langere termijn verkend. Wat is een toekomstbestendig landelijk gebied concreet? Wat betekent dit voor Stichtse Vecht? En waar zien we conflicterende belangen? En vooral: hoe kunnen we samenwerken? Dit is een gezamenlijke zoektocht en daarom wil het college graag in gesprek met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij deze ontwikkelingen.

Dick Polman, wethouder duurzaamheid en economie: “Belangrijk om in gesprek te zijn met de boeren, nu met het hele college. Beter om met de boeren te praten, dan over. Zo horen we wat er leeft en verkennen en verdiepen we waar we kunnen samenwerken. En natuurlijk mooi om de boerderij van Van Zutphen te mogen bekijken. Zij runnen hun bedrijf al sinds ongeveer 1700 en dat is indrukwekkend.”

Onderwerpen van gesprek

Agrarische ondernemers denken na over hoe zij hun bedrijf kunnen voortzetten en eventueel (nieuwe) verdienmodellen kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd is het daarbij belangrijk om de leefbaarheid, identiteit en sociaaleconomisch perspectief van het landelijk gebied te behouden of te verbeteren. Zo is er vandaag onder andere gesproken over agricycling, de lokale voedselketen en bodemdaling.

Boerentafel

In 2023 is een boerentafel opgericht. Aan deze overlegtafel worden samen met boeren de actuele ontwikkelingen in het landelijk gebied besproken. Karin van Vliet, wethouder beheer leefomgeving: “Ook vandaag bleek dat dit een waardevol platform is. Alle onderwerpen die tijdens ons collegebezoek aan bod kwamen, bespreken we uitgebreid tijdens een boerentafel. Mede hierdoor blijven we als gemeente in gesprek met onze boeren en betrokkenen. Dat maakt het mogelijk samen na te denken over de toekomst en hoe we ons platteland vitaal houden; als belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.”

Onzekerheid

Er bestaat nog veel onzekerheid over de plannen van het Rijk als het gaat om agrarische ondernemers. Met spanning worden de plannen van de nieuwe Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur afgewacht. In het landelijk gebied liggen ondertussen grote maatschappelijke opgaven. Het gaat daarbij onder andere om verbeteren van de waterkwaliteit, verminderen van broeikasgasuitstoot en de kernen vitaal houden.

Werkbezoeken college van B&W

Het college van B&W gaat regelmatig op werkbezoek om in gesprek te gaan met organisaties en inwoners. In maart 2024 bezocht het college het Dorpshuis Maarssen en sprak met maatschappelijke organisaties op het gebied van welzijnswerk, vrijwilligerswerk, jeugd- en jongerenwerk.

Afbeeldingen

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neem dan contact op met Tamara Rijnen via persvragen@stichtsevecht.nl.