Mantelzorger krijgt waardering en steun

Dag van de Mantelzorg op 10 november

Wie zorgt voor een ander is goed bezig maar het kan ook zwaar zijn. De gemeente ziet de grote inzet van mantelzorgers en we waarderen die enorm. Dat geldt temeer in deze coronacrisis, die heeft veel gevraagd van mantelzorgers.” Aan het woord is wethouder Hetty Veneklaas met mantelzorg in haar portefeuille. In 2021 geeft het gemeentebestuur aan mantelzorgers weer een blijk van waardering in de vorm van een cadeaubon of een cadeaukaart die verzilverd kan worden bij lokale ondernemers. En in de aanloop naar de Dag van de Mantelzorg 2020, dinsdag 10 november a.s., ontvangen mantelzorgers van het Steunpunt Mantelzorg als blijk van waardering een bemoedigende kaart.

Mantelzorgers – vaak familieleden – zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Soms zelfs 24 uur per dag. Anders dan vrijwilligers of beroepsmatige zorgverleners kiezen ze vaak niet bewust voor deze zorgtaken: ze doen het omdat zij een emotionele band hebben met degene voor wie ze zorgen.

 

Opnieuw een Mantelzorgcompliment in 2021

Afgelopen voorjaar heeft het gemeentebestuur besloten dat het mantelzorgcompliment in 2021 en 2022 opnieuw wordt uitgedeeld. Vorig jaar en ook in 2020 is dat in verband met de noodzakelijke bezuinigingen niet gebeurd. Hetty Veneklaas: ”Met het gemeentelijk mantelzorgcompliment kan iemand weer even aan zichzelf toekomen. Alle aandacht gaat immers al gauw naar degene voor wie zo goed mogelijk gezorgd wordt. Daarom ben ik blij dat we erin geslaagd zijn om hiervoor in de begroting opnieuw middelen vrij te maken. We willen graag in de resterende coalitieperiode een blijk van waardering geven aan mantelzorgers en tegelijkertijd willen we de lokale ondernemers steunen.”

De blijk van waardering krijgt de vorm van waardebonnen of een cadeaukaart die verzilverd kunnen worden bij lokale ondernemers. De precieze invulling moet nog bepaald worden. Voor mantelzorgers is het van belang om publicaties in de lokale media en in de gemeentelijke Nieuwsbrief te volgen. Hetty Veneklaas:”We adviseren mantelzorgers om zich aan te melden bij het Steunpunt Mantelzorg, dan krijgen ze regelmatig aankondigingen en uitnodigingen in de bus. Dat is ook van belang omdat de gemeente in verband met de privacyregels de oude registraties voor het mantelzorgcompliment niet meer mag gebruiken. Als u bij het Steunpunt op de verzendlijst staat, ontvangt u in de loop van volgend jaar de aankondiging hoe mantelzorgers zich kunnen aanmelden voor de blijk van waardering.”

 

Tijdige en goede ondersteuning

Hetty Veneklaas:“Ik krijg vaak te horen van mantelzorgers ‘dat doe je toch gewoon voor elkaar’. Mantelzorg geven is mooi en het kan je leven verrijken, maar het kan ook zwaar zijn. Tijdige en goede ondersteuning van mantelzorgers vinden wij daarom heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan hulp van een vrijwilliger die de zorg tijdelijk kan overnemen. Of ontmoetingsgroepen voor mensen met dementie en hun partner. Het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Stichtse Vecht kan hier meer over vertellen”.

Wilt u meer weten over mogelijkheden voor ondersteuning om de zorg vol te houden of te verlichten? Heeft u behoefte aan contact, informatie of advies? Dan kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg. Neem contact op met Welzijn Stichtse Vecht, Annemarie Kuurman of Marieke Broersma via 0346 – 290 710 of mantelzorg@welzijnsv.nl.

En kijk ook op de gemeentewebsite, www.stichtsevecht.nl. bij Hulp in tijden van corona.


Noot voor de redactie:

Skip to content