Direct naar de content

Beheersbare jaarwisseling in Stichtse Vecht met aantal incidenten

In Stichtse Vecht is de jaarwisseling over het algemeen beheersbaar verlopen voor politie, brandweer en BOA’s. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en de politie (van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 07.00 uur). Er waren in de gemeente wel incidenten. Ook werd er ondanks het vuurwerkverbod veel (zwaar) vuurwerk afgestoken.

Incidenten jaarwisseling
Toen de politie in het begin van de nieuwjaarsnacht ingreep bij vernielingen en het afsteken van zwaar vuurwerk rond en op station Breukelen is het tot een aanvaring gekomen tussen drie politieagenten en de betrokkenen. Hierbij zijn twee politieagenten gewond geraakt. Er zijn door de politie drie aanhoudingen verricht. De brandweer heeft voor 1 autobrand in Maarssen en 3 kleine branden in Breukelen en Maarssen moeten uitrukken. Dat zijn minder meldingen en uitrukken dan vorig jaar.

In Nieuwersluis is een illegaal feest gehouden waar rond de 50 personen aanwezig waren. De organisatoren waren op de hoogte van het verbod om onder de huidige coronamaatregelen een dergelijk evenement te organiseren, maar besloten het verbod te negeren. De gemeente is voornemens om bestuurlijke maatregelen tegen te nemen richting de organisatoren.

Vuurwerk
Ondanks het vuurwerkverbod is er in de gemeente veel vuurwerk afgestoken. Op meerdere plekken leidde dit tot een avond en nacht met harde knallen en geluidsoverlast. Bij inwoners die zich wel aan het verbod hielden, zorgde dit voor veel onbegrip en verontwaardiging.

Verloop van de jaarwisseling
Burgemeester Ap Reinders: ‘Geweld tegen de politie of andere hulpdiensten is onaanvaardbaar en onacceptabel. Ik betreur het incident rond station Breukelen en neem dit hoog op. Zo gaan we niet met de mensen om die elke dag garant staan voor onze veiligheid. De daders worden vervolgd en de schade wordt verhaald. Verder wil ik degenen die zich wel aan de maatregelen hielden en onder de huidige omstandigheden het beste er van maakten nadrukkelijk bedanken. Dankzij u geen vernielingen, schade en extra druk op de zorg. We mochten weer op u rekenen.’

Inventarisatie schade
De komende dagen inventariseert de gemeente de schade aan eigendommen zoals afvalbakken, containers en speelvoorzieningen. Inwoners kunnen ook zelf schade melden bij de gemeente. De herstelwerkzaamheden worden direct in gang gezet en waar mogelijk wordt de schade op de daders (of hun ouders) verhaald.

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jacqueline Hartogs tel. (0346) 25 42 13, 06 – 839 67 506 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.