Direct naar de content

Gemeente Stichtse Vecht gastgemeente lancering 34e BankGiro Loterij Open Monumentendag

Donderdag 10 september geeft Prof. mr. Pieter van Vollenhoven het digitale startsein

De lancering van de 34e BankGiro Loterij Open Monumentendag vindt dit jaar voor het eerst digitaal plaats. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven geeft op donderdagmiddag 10 september via een openingsfilm het startsein voor een weekend waarin meer dan 2500 monumenten hun deuren – fysiek of digitaal –  openen. De film is gemaakt in samenwerking met gastgemeente Stichtse Vecht en toont een aantal van haar mooiste monumenten. De feestelijke, landelijke opening had op Kasteel Nijenrode moeten plaatsvinden, maar vanwege de beperkte ruimte werd besloten voor een digitaal alternatief.

Wethouder Jeroen Willem Klomps “Ik ben er uitermate trots op dat Stichtse Vecht gastgemeente is van de lancering van de 34e BankGiro Loterij Open Monumentendag. Een memorabele opening, die voor het eerst digitaal in plaats van fysiek is. De prachtige opnames van onze historische gemeente zeggen meer dan genoeg. Met alle aangepaste regels zal het voor vele comités lastig zijn om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Ik dank daarom de ruim 200 vrijwilligers die er in Stichtse Vecht voor zorgen dat er toch nog 23 monumenten haar deuren openen”.

Openingsfilm
De kijker kan zich door de openingsfilm vergapen aan de mooie monumenten die de gemeente Stichste Vecht rijk is. Te voet, per boot en op de fiets bezoekt gastvrouw Juliette Jonker-Duynstee Fort Nieuwersluis, Goudestein en Kasteel Nijenrode. Als bevlogen ambassadeur van monumenten heeft ook dit jaar Prof. mr. Pieter van Vollenhoven de openingshandeling verricht. Daarbij steekt hij alle betrokken comités en vrijwilligers een hart onder de riem en legt hij het belang van het gebruik van de website uit aan de kijker. De openingsfilm is vanaf donderdag 10 september om 14:00 uur te zien op www.openmonumentendag.nl. Bekijk de teaser.

Waardering van de minister
Marlo Reeders, directeur van organisator Stichting Nederland Monumentenland: “Het is vele comités gelukt om ondanks alle hindernissen van dit jaar de BankGiro Loterij Open Monumentendag te organiseren. Dat is niet ongemerkt voorbijgegaan. Zo heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, via een videoboodschap haar waardering uitgesproken aan alle betrokken comitéleden en vrijwilligers. Ik ben net al zij enorm trots en dankbaar dat het gelukt is.”

Plan je bezoek
Belangrijk is om dit jaar voorbereid op pad te gaan. Kijk op www.openmonumentendag.nl wat er in de buurt te doen is en reserveer waar nodig vooraf. De veiligheid van de bezoekers en betrokken vrijwilligers staat voorop. Wie geen fysiek programma in de nabije omgeving heeft of aan huis gebonden is, kan er via de website digitaal op uit.