Direct naar de content

Hoge Koninklijke Onderscheiding voor Henk Heuvelmans, directeur Gaudeamus

Voor zijn grote verdiensten op het terrein van de hedendaags gecomponeerde muziek is Henk Heuvelmans, directeur van Stichting Gaudeamus, vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ap Reinders reikte hem deze hoge Koninklijke Onderscheiding uit in het bijzijn van vele relaties uit de wereld van de moderne muziek op de slotavond van de Gaudeamus Muziekweek in Tivoli Vredenburg.
Verdiensten Henk Heuvelmans

Sinds 1991 is Henk Heuvelmans directeur van Gaudeamus en door de jaren heen is hij uitgegroeid tot ‘het gezicht’ van de stichting. Hij heeft Gaudeamus blijvend op de kaart gezet in de nationale culturele sector. In 2006 werd hij voor zijn verdiensten al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vandaag is hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Heuvelmans zette Gaudeamus ook internationaal op de kaart. Zijn inspanningen om jonge talentvolle moderne componisten en muzikanten te ondersteunen op weg naar concertpodia verspreid over de wereld gaven de moderne muziek een grote impuls.
Heuvelmans bekleedde ook diverse bestuursfuncties. Zo is hij 24 jaar secretaris-generaal van de European Conference of Promotors of New Music (ECPNM), de Europese vereniging van organisaties die zich bezighoudt met de promotie van hedendaagse muziek.
Ook was Henk Heuvelmans een pleitbezorger van het Europese Ulysses Network dat sinds 2011 bestaat en zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste platforms voor jonge componisten en uitvoerders van moderne muziek in Europa.

Daarnaast initieerde Heuvelmans internationale coproducties en presentaties van Nederlandse muziek, zoals een jaarlijkse uitwisseling met de Korean Composers Association en het Shanghai Electronic Music Festival. Verder richtte hij Cartel-MTX op, een sinds 2014 bestaand netwerk van Canadese, Amerikaanse en Europese muziekfestivals. Heuvelmans gaf ook richting aan internationale organisaties op het gebied van moderne muziek, zoals de ISCM (International Society for Contemporary Music) en de IAMIC (International Association of Music Information Centres).

Zijn bijdragen binnen deze organisaties resulteerden in intensieve samenwerkingen met onder andere het Huddersfield Contemporary Music Festival, Warsaw Autumn (International Festival of Contemporary Music) en het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant.

Burgemeester Ap Reinders noemde Henk Heuvelmans in zijn toespraak een hartstochtelijk ambassadeur en enthousiasmerende promotor van de hedendaagse muziek. Hij roemde hem om zijn grote inzet en gedrevenheid om Gaudeamus uit te bouwen tot de cruciale en alom gewaardeerde internationale speler die het tegenwoordig is. Dankzij zijn contacten en inspanningen heeft Henk Heuvelmans de hedendaags gecomponeerde muziek wereldwijd op de kaart gezet, aldus burgemeester Reinders.

Met zijn pensionering in januari 2021 komt er een eind aan zijn glansrijke loopbaan in de muziekwereld.