Informatiebord over neergestort jachtvliegtuig WOII in Portengen
In Portengen is vandaag een informatiebord onthuld. Dit bord staat vlakbij de plek waar op 14 mei 1940 luitenant Henk Sitter een verkenningsmissie met een noodlanding moest afbreken. Burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling samen met de zoon en dochters van luitenant Henk Sitter.
Op 14 mei 1940, vier dagen na de aanval van Duitsland op Nederland, voert luitenant Sitter in zijn Fokker D21 jachtvliegtuig een verkenningsmissie uit. Dit doet hij met andere D21 jachtvliegtuigen. Zijn D21 krijgt een motorstoring en hij moet een noodlanding maken. Dit doet hij bij het buurtschap Portengen. Vervolgens steekt hij het vliegtuig in de brand en vlucht.
Sitter heeft in de meidagen zes missies uitgevoerd en op de eerste dag liep zijn vliegtuig al 52 kogelgaten op. Na de capitulatie van Nederland wordt hij gevangen genomen. Kort daarna wordt hij vrijgelaten om vervolgens in 1943 weer in krijgsgevangenschap genomen te worden. In 2014 is Henk Sitter op 97 jarige leeftijd overleden. Hij kreeg een militaire begrafenis. Postuum is hij onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis.
Informatieborden in Stichtse Vecht
In 2022 is het eerste informatiebord onthuld en het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze borden komen op plaatsen in Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.
Gezamenlijk initiatief
De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
Verhalen doorgeven
Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.
Burgemeester Ap Reinders: “Er zijn steeds minder mensen die Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Het is juist daarom zo belangrijk om de gebeurtenissen en de verhalen te blijven delen met elkaar en door te geven aan volgende generaties. De informatieborden zoals in Portengen dragen hieraan bij.”
Afbeeldingen
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Judith Wildbret via 06 58 07 61 95 en persvragen@stichtsevecht.nl.