Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Ria Valk uit Breukelen

Ria Valk uit Breukelen ontving vandaag, 12 februari, in Breukelen tot haar grote verrassing een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ap Reinders. Valk ontving haar onderscheiding tijdens de viering van haar 65-jarig artiestenjubileum. Ria Valk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze Koninklijke onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten als artiest en voor de vele maatschappelijke nevenactiviteiten die ten goede komen van de samenleving.

Ria Valk is al 65 jaar een begrip in Nederland. Al 65 jaar is zij een rasartiest die in Nederland bekend staat om het Levenslied. In 1958 werd zij tweede bij een Elvis-imitatiewedstrijd, dit zorgde voor haar doorbraak als zangeres. Samen met enkele andere grote artiesten stond zij eind jaren vijftig aan de wieg van de ontwikkeling van de vaderlandse popmuziek en gaf zij deze op persoonlijke en succesvolle wijze een geheel eigen geluid en gezicht. Haar leven staat sindsdien in het teken van het vermaken van andere mensen. Zij is al die jaren een constante en vaste waarde in de Nederlandse muziekgeschiedenis en entertainment gebleven. In 1960 ontving zij haar eerste Gouden Plaat voor de single “Hou je echt nog van mij, Rocking Billy”.

Hier bleef het echter niet bij en nog vier maal mocht zij een Gouden Plaat in ontvangst nemen. Zij vertegenwoordigde Nederland bij het Eurovisie Songfestival, waar zij met het door haar zelf geschreven nummer ‘Tommy uit Tennessee’ de vierde plaats behaalde. En ook in landen als Duitsland, België, voormalig Tsjecho-Slowakije, Canada en Australië wist ze door te breken en naam te maken.

In de afgelopen 65 jaar heeft Ria Valk samengewerkt met vele andere grote Nederlandse artiesten. Naast haar zangcarrière heeft zij ook verschillende theater- en televisierollen vervuld en was zij actief als televisiepresentatrice.

Belangeloze inzet

Ria Valk heeft zich vele jaren belangeloos ingezet voor diverse goede doelen. Zo was zij onder meer vele jaren verbonden aan de Stichting Ronnie Tober Foundation. De stichting heeft als doel mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement te halen. Zij doen dit onder meer door het organiseren van culturele en muzikale evenementen. Ria Valk trad diverse malen per jaar belangeloos op. Ook is zij ambassadrice voor de LHBTIQ+ -gemeenschap. Zij zong in 2012 tijdens de Gay Pride in Amsterdam en werd in Haarlem benoemd tot homomoeder van het jaar. Nog steeds treed zij jaarlijks belangeloos op bij de Gay Pride en zet zij zich in voor de LBHTIQ+ -gemeenschap.

Van 2013 tot 2017 heeft zij zich ingezet voor NOC*NSF met als doel ouderen meer aan het sporten te krijgen. Twee keer per jaar ging ze tijdens de Nationale Sportweek op pad door heel Nederland om ouderen te enthousiasmeren voor sport en beweging. Ook deed zij diverse fotoshoots voor reclame-uitingen en gaf presentaties.

Tot op heden verzorgt zij onbezoldigd optredens in verzorg- en verpleeghuizen. Nog steeds ontvangt zij hiervoor vele verzoeken.

Afbeeldingen

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Judith Wildbret via 06 58 07 61 95 en persvragen@stichtsevecht.nl.