Direct naar de content

Nieuwe impuls voor ondersteuning van inwoners die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire

De ondersteuning voor inwoners die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire wordt uitgebreid. Vanaf 1 januari 2024 kunnen gedupeerde ouders, hun gezin, kinderen (18- en 18+), ex-partners en nabestaanden gratis terecht bij het Steunpunt Toeslagenaffaire. Op 12 december stelde het college van B&W beleidsregels vast waarin staat hoe het Steunpunt werkt.

“We vinden het belangrijk dat de fouten van de kinderopvangtoeslag worden hersteld. Daarom zet de gemeente extra stappen: er komen extra medewerkers voor het Steunpunt en we hebben richtlijnen vastgesteld met ruime mogelijkheden om gedupeerde inwoners te ondersteunen. Met deze nieuwe impuls hopen we dat gedupeerde inwoners een nieuwe start kunnen maken, weer kansen krijgen voor de toekomst en het verleden een plekje kunnen geven.” Dat zegt wethouder Karin van Vliet (Werk en Inkomen).

Persoonlijk plan van aanpak
De ondersteuning is er voor iedereen die is gedupeerd door de fouten die zijn gemaakt met de kinderopvangtoeslag: ouders, maar ook kinderen, inmiddels volwassen kinderen, ex-partners en nabestaanden. Zij kunnen te maken hebben met stress, armoede of relatieproblemen. Of kregen minder kansen voor de toekomst vanwege de situatie waar ze in zaten.
De inwoner kan met de medewerkers van het Steunpunt Toeslagenaffaire in gesprek over vijf leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk. In deze gesprekken is niks te gek, iedereen heeft tenslotte zijn eigen verhaal en ervaringen. Hier bieden we een luisterend oor voor.
Als de gedupeerde dit wenst maken we samen een plan van aanpak met afspraken over welke stappen er naar de toekomst worden gemaakt. Dat is altijd ‘maatwerk’. Het plan is dus voor iedereen anders.

Team Steunpunt Toeslagenaffaire staat klaar
Vanaf januari 2024 staat er een uitgebreid team klaar om onze gedupeerde inwoners te ondersteunen. Zij gaan actief op zoek naar ouders, kinderen, ex-partners en nabestaanden die zich nog niet eerder konden of durfden te melden. Gedupeerde inwoners kunnen ook altijd zelf contact opnemen met het Steunpunt Toeslagenaffaire via toeslagenaffaire@stichtsevecht.nl. Daarna volgt een open gesprek over wat er in iemands situatie nodig is.

Herstel van de fouten
Er zijn fouten gemaakt met de kinderopvangtoeslag. De regels werden niet goed of te streng toegepast. Hierdoor kregen ouders geen kinderopvangtoeslag meer. En moesten ze de toeslag die ze eerder hadden gekregen terugbetalen. Dat had nooit mogen gebeuren. De overheid wil deze fouten graag herstellen.

Meer weten?
Bent of kent u iemand die gedupeerd is door de fouten die zijn gemaakt met de kinderopvangtoeslag? Kijk voor informatie en ondersteuning op: www.stichtsevecht.nl/toeslagenaffaire.

Om voor de ondersteuning van de gemeente in aanmerking te komen, moet je zijn aangemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Heb je dit nog niet gedaan, doe dit dan nog snel. Dit kan nog tot en met 31 december 2023.

 

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.