Direct naar de content

Stichtse Vecht is dementievriendelijke gemeente

Stichtse Vecht mag zich dementievriendelijke gemeente noemen. Dat beoordeelde Alzheimer Nederland aan de hand van een dementiescan. Uit de scan kwam naar voren dat Stichtse Vecht zich bovengemiddeld inzet om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Daarom ontving de gemeente 20 november 2024 het certificaat Dementievriendelijke gemeente en de bijbehorende gele vlag van Alzheimer Nederland.

Wethouder Karin van Vliet nam het certificaat en de vlag vol trots in ontvangst van Adri Koersvelt van Alzheimer Nederland-Westelijk Utrecht. “Dit is een feestelijk moment”, sprak de wethouder. “Iedereen hoort zich in onze gemeente zoveel mogelijk thuis en veilig te voelen. Dat vinden we uiteraard belangrijk. Met dit label laten we aan onze inwoners en organisaties zien dat we oog hebben voor mensen met dementie.”

Toename aantal mensen met dementie

Steeds meer mensen in onze samenleving krijgen te maken met dementie. Dat geldt ook voor inwoners van Stichtse Vecht. Een op de vijf mensen krijgt het zelf. Landelijk zijn dat 300.000 mensen, in Stichtse Vecht gaat het om 1.100 inwoners. Anderen hebben de zorg voor iemand met dementie. Daarom stimuleert Alzheimer Nederland gemeenten om maatregelen te nemen. Maatregelen om mensen met dementie langer thuis te kunnen laten wonen, maar ook om mantelzorgers beter te ondersteunen en de omgeving dementievriendelijker gedrag aan te leren. Slaagt een gemeente hierin dan krijgt zij het label ‘dementievriendelijk’. Zoals Stichtse Vecht.

Wat maakt Stichtse Vecht dementievriendelijk?

Om dit vast te stellen beoordeelde Alzheimer Nederland de gemeente op acht aspecten. Stichtse Vecht scoorde daarbij hoog op ondersteuning van mantelzorgers, deskundigheidsbevordering, informatievoorziening van inwoners, organisaties en de zorg en samenwerking met relevante partijen. Het certificaat geldt voor vier jaar; tussentijds is er een evaluatie.

Adri Koersvelt van Alzheimer Nederland: “Het aantal dementievriendelijke gemeenten groeit en daardoor kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers langer meedoen in de samenleving. We zijn daarom heel blij dat ook Stichtse Vecht zich hiervoor inzet en dat we het certificaat Dementievriendelijke gemeente hier mogen uitreiken.”

Training omgaan met dementie

De gemeente Stichtse Vecht vindt het belangrijk om kennis over dementie verder te verspreiden: hoe kan je het beste omgaan met iemand met dementie? In de Alzheimer Cafés in Maarssen en Breukelen, die periodiek gehouden worden, is daar al aandacht voor. Dat gebeurt in de vorm van lezingen, informatieavonden en als ontmoetingsplek voor lotgenoten.

Om meer mensen te leren hoe zij met dementie kunnen omgaan, kunnen omwonenden en omliggende bedrijven van verzorgingshuizen nu een training van de gemeente volgen. De training richt zich op het herkennen van dementie en het aanspreken van inwoners met dementie. Medewerkers van de gemeente die vanuit hun functie te maken hebben met mensen met dementie, volgden deze training al.

 

 

Afbeeldingen

  • Wethouder Karin van Vliet nam het certificaat en de vlag vol trots in ontvangst van Adri Koersvelt van Alzheimer Nederland-Westelijk Utrecht.
    Wethouder Karin van Vliet nam het certificaat en de vlag vol trots in ontvangst van Adri Koersvelt van Alzheimer Nederland-Westelijk Utrecht.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.