Direct naar de content

Stichtse Vecht wordt een Regenbooggemeente

‘Je kunt hier zijn wie je bent’

Gemeente Stichtse Vecht wil bouwen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen en zich welkom kan voelen. Ook de sociale acceptatie en veiligheid van onze LHBTIQ+ inwoners is daarbij belangrijk. We maken daarvoor een actieplan samen met LHBTIQ+ inwoners en diverse organisaties.

Wethouder Sociaal Hetty Veneklaas: “In Stichtse Vecht moet iedereen zich thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Als Regenbooggemeente spreken we ons ervoor uit dat het ons niet uitmaakt van wie je houdt, en dat je hier kunt zijn wie je bent. We willen een inclusieve gemeente zijn. Voor iedereen.”

 

Acceptatie en veiligheid

Als gemeente willen we een omgeving creëren waarin we samen werken aan het vergroten van de sociale acceptatie en veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender, intersekse en queer inwoners (LHBTIQ+). Het is belangrijk dat iedereen het gevoel heeft mee te kunnen en mogen doen, zonder gediscrimineerd te worden, met respect voor verschillen.

Op Coming Out Day op 11 oktober hees de gemeente nog de Regenboogvlag. Dat is een voorbeeld van een actie waarmee we laten zien dat we onze LHBTIQ+ inwoners erkennen en steunen.

 

Samen bouwen aan een samenleving waarin je jezelf kunt zijn

Sociale acceptatie en veiligheid voor LHBTIQ+’ers is niet van vandaag op morgen geregeld. Daarom willen we bouwen aan een actieplan samen met LHBTIQ+ inwoners en organisaties gespecialiseerd in het thema LHBTIQ+. Daarin staan de concrete acties die wij als Regenbooggemeente gaan uitvoeren om te werken aan het thema LHBTIQ+ .

Het in stand houden en versterken van een inclusieve samenleving vraagt om actie. We kunnen dit niet alleen. Het is een opgave voor de overheid en voor bedrijven, maatschappelijke instellingen, ondernemers en inwoners – eigenlijk voor iedereen die hieraan wil bijdragen.

 

Kleur geven aan de regenboog

Samen geven we vorm aan Stichtse Vecht als Regenbooggemeente. Ben jij een LHBTIQ+ inwoner en wil je hierover meedenken? Kijk dan op www.stichtsevecht.nl/lhbtiq voor meer informatie over hoe jij je stem kunt laten horen.

Ben je weleens ergens tegenaan gelopen of heb je een minder prettige ervaring gehad met de gemeente? Laat het ons dan ook weten. We leren hier graag van. Juist met dit soort ervaringen willen we verder werken in het Regenboogactieplan.

Het actieplan geeft nadere uitvoering aan de Lokale Inclusie Agenda die het college van B&W op 21 september 2021 vaststelde en die op 16 november werd toegelicht aan de raadscommissie Sociaal Domein.

Afbeeldingen

  • Op Coming Out Day hijst gemeente Stichtse Vecht de Regenboogvlag. Zo laten we zien dat we onze LHBTIQ+ inwoners erkennen en steunen. Op de foto beleidsmedewerker Inclusie Luka Fleuren en wethouder Sociaal Hetty Veneklaas. .

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.