Direct naar de content

Weer nieuw budget voor Starterslening

Pot leeg door grote succes van de regeling

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om weer nieuw budget beschikbaar te stellen voor de Starterslening. De pot was leeg, vooral door het grote aantal aanvragen voor de nieuwbouw in Haagstede (Maarssenbroek). Sinds 1 oktober 2021 kunnen koopstarters in de gemeente Stichtse Vecht met behulp van een Starterslening een eerste woning aankopen.

De Starterslening is er voor jongeren van 18 t/m 35 jaar die voor het eerst een eigen woning kopen in Stichtse Vecht. Voorwaarde is dat je minimaal drie jaar in Stichtse Vecht woont. Bij een aanvraag vanuit twee personen geldt de leeftijdsgrens voor allebei en het drie jaar in de gemeente wonen voor een van beiden. Deze lening is een aanvullende hypotheek bovenop de gewone hypotheek. Met de Starterslening kun je nét een beetje extra lenen voor het aankopen van een eerste woning. De Starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen wat je als woonstarter kunt lenen op basis van je inkomen en nodig hebt om de woning te kunnen kopen.

Maximaal € 30.000,-

De Starterslening bedraagt maximaal € 30.000,- en de te kopen woning mag maximaal € 435.000,- kosten. Dit is de grens van de Nationale Hypotheek Garantie en die wordt ieder jaar geïndexeerd. Je sluit de lening ook af met Nationale Hypotheek Garantie, dat geeft extra zekerheid. De looptijd van de lening is 30 jaar. Met de Starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Als je inkomen het toelaat, betaal je na 3 jaar wel rente en aflossing.

‘Belangrijk dat pot weer gevuld wordt’

Wethouder Wonen Frank van Liempdt: “De Starterslening is een groot succes. Bij de eerste paal voor de nieuwbouw in Haagstede sprak ik veel jonge inwoners die dankzij de Starterslening daar een woning konden kopen. Daar doen we het voor! Daarom is het belangrijk dat er weer voldoende geld in de pot komt. Want voor starters is het lastig om een woning te kopen in de huidige woningmarkt.”

2,25 miljoen in de pot

Inmiddels zijn 46 Startersleningen verstrekt voor een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro. Het college heeft voorgesteld om het budget nu met in totaal 2,25 miljoen euro voor de aankomende 3 jaar te verhogen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de grote behoefte van starters die op zoek zijn naar een woning in hun eigen gemeente.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, bel dan met: Arno Zwaneveld, senior communicatieadviseur gemeente Stichtse Vecht, tel. 06 – 20410718 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.