Direct naar de content

Afspraken over opvang en zorg voor dieren

Wethouder Dierenwelzijn Frank van Liempdt heeft met Dierenasiel Utrecht, Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland en vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht contracten afgesloten voor de opvang van dieren. Tot nu toe waren er geen structurele afspraken met deze organisaties, maar werd van geval tot geval gehandeld. De contracten gelden voor vier jaar, met deze langjarige afspraken is de zorg voor dieren beter gewaarborgd.

Frank van Liempdt: “In de aanvulling op het collegeakkoord hebben we opgeschreven dat de dierenopvang in onze gemeente beter geregeld moet worden. Met deze langdurige contracten met professionele organisaties – met inzet van vele enthousiaste vrijwilligers – hebben we als college deze papieren afspraak nu ook echt in praktijk waargemaakt. In het belang van onze inwoners en onze dieren!”

 

Dierenasiel Utrecht

Het Dierenasiel Utrecht vangt zwerfhonden en zwerfkatten uit Stichtse Vecht op. In de tijd dat een zwerfdier in het dierenasiel Utrecht verblijft krijgt het daar goede voeding en verzorging, een warm onderkomen en indien nodig medische verzorging door een aan het asiel verbonden dierenarts. Nadat een zwerfdier is binnengekomen wordt er alles aan gedaan om de eigenaar op te sporen. Als het dier is gechipt of getatoeëerd is dat vaak snel mogelijk. Is het na twee weken niet gelukt de baas of bazin te vinden, vervalt wettelijk het eigendom aan het Dierenasiel Utrecht en dan wordt er gestart met het zoeken naar een goed tehuis voor het dier. Ook kunnen mensen (tegen een vergoeding) afstand doen van hun hond of kat als men er zelf niet meer voor kan zorgen, zodat het dier niet gedumpt wordt en later als zwerfdier binnenkomt.

 

Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland

Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland verleent eerste hulp en vervoer aan zieke en gewonde huisdieren, zwerfdieren en in het wild levende dieren. Meldingen komen van particulieren of in opdracht van politie en brandweer. Dieren waarvan de eigenaar niet bekend is, brengt de Dierenambulance naar het dierenasiel of de dierenopvang. Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 06 – 53 31 55 57. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met dit nummer. De Dierenambulance is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar.

 

Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht

De Toevlucht vangt verweesde, gewonde en verzwakte in het wild levende vogels en zoogdieren uit de gemeente Stichtse Vecht op. Inwoners kunnen bij het aantreffen van een hulpbehoevend wild dier de Dierenambulance bellen en dan wordt deze naar de opvang gebracht. Naast spoedeisende hulp en genezing is het uiteindelijke doel na de revalidatie van het dier, vrijlating in de natuur. Ook is De Toevlucht bereikbaar voor particulieren voor advies op maat.

Afbeeldingen

  • V.l.n.r.: Wethouder Frank van Liempdt, Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht, Mike Lodder van Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland en Gerrit Zant van Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, dan kunt u contact opnemen met Arno Zwaneveld, senior communicatieadviseur, tel. 06 – 20410718 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.

Foto v.l.n.r.: Wethouder Frank van Liempdt, Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht, Mike Lodder van Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland en Gerrit Zant van vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht.