Direct naar de content

Bijstandsregels verruimd: op proef samenwonen in de bijstand

Het college heeft op 4 juli de “Beleidsregels Kennismakingsperiode Stichtse Vecht 2023” vastgesteld. Inwoners met elk een eigen bijstandsuitkering kunnen tijdens een proefperiode van zes maanden samenwonen, zonder dat de hoogte van de uitkering direct verandert.

Meer menselijke maat in bijstand

Wethouder Karin van Vliet: “Met deze proefperiode nemen we een drempel weg voor bijstandsgerechtigden die willen samenwonen. Samenwonen is vaak al spannend genoeg! De gemeente draagt graag bij aan meer menselijke maat in de bijstand. Zodat inwoners vanuit persoonlijke vrijheid keuzes kunnen maken over hun toekomst, zoals hun woonsituatie.’’

Eerder samenwonen door proefvorm

De verwachting is dat bijstandsgerechtigden eerder de stap durven te zetten om te samenwonen. Ze krijgen de kans om een huishouden te vormen, zonder direct financieel afhankelijk te worden. De proefperiode is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor alleenstaande ouders met minderjarige kinderen, voor wie samenwonen met een nieuwe partner een financieel ingrijpende gebeurtenis is.

Verschillende soorten huishoudens

De beleidsregels zijn vergelijkbaar met de regels van andere gemeenten, maar breder van toepassing. Ook broers en zussen kunnen een gezamenlijke huishouding met elkaar beginnen. Op de lange termijn kunnen er door de verruimde beleidsregels meer sociale huurwoningen vrijkomen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je mailen naar persvragen@stichtsevecht.nl.