Direct naar de content

De Wachtkracht helpt bij wachttijd huishoudelijke hulp

Gezamenlijk persbericht Alfa & Zorg, stichting Welzijn Stichtse Vecht en gemeente Stichtse Vecht

In samenwerking met:

Soms wachten inwoners maanden op hulp bij het huishouden omdat er niet genoeg personeel is. “Het is geen kwestie van geld, maar van de huidige arbeidsmarkt. Tegelijk zien we de vraag naar huishoudelijke hulp toenemen door onder andere de vergrijzing”, aldus Hetty Veneklaas, wethouder sociaal domein. Daarom starten zorgorganisatie Alfa & Zorg, stichting Welzijn Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht met het experiment De Wachtkracht, dat de oplopende wachttijden voor hulp bij het huishouden vanuit de Wmo moet helpen verzachten.

Roger van Huystee, bestuurder van Alfa & Zorg: “We willen heel graag vandaag nog al die wachtende mensen hulp bieden, maar we hebben simpelweg de mensen niet”. Dit landelijke probleem treft ook mensen die hebben gekozen voor andere huishoudelijke hulp-organisaties.

Samen andere oplossingen zoeken

Volgens Dennis Duiker, bestuurder van Welzijn Stichtse Vecht is de vraag van inwoners om huishoudelijke hulp vaak een eerste signaal dat zij niet alles zelf meer aankunnen. “Dan kan je beter maar vroegtijdig met elkaar kijken of er andere oplossingen zijn”, aldus Duiker. “Hoe dan ook zal ook in de toekomst meer een beroep moeten worden gedaan op mantelzorgers, familie, vrienden en buren. Dat is nu ook al het geval in de thuiszorg.” Om vroegtijdig andere oplossingen te realiseren starten de gemeente, Welzijn Stichtse Vecht en Alfa & Zorg het experiment ‘De Wachtkracht’.

Wat is De Wachtkracht?

Inwoners met een indicatie moeten nu langer wachten op hulp. In de tussentijd – de wachttijd – kijkt een specialist van Welzijn Stichtse Vecht samen met de inwoner welke andere oplossingen er nog zijn om toch een schoon en leefbaar huis te hebben. Daarbij wordt een beroep gedaan op familie en andere bekenden van de inwoner. En er wordt gekeken naar technologische oplossingen. Een vrijwilliger houdt als Wachtkracht intussen goed in de gaten hoe het met de inwoner gaat.

Wachtkracht draagt bij aan oplossing

Wethouder Veneklaas is blij met het initiatief. “Niks doen is geen optie. We halen alles uit de kast om de ondersteuning die nodig is te kunnen blijven geven. Daar waar familie en vrienden, vrijwilligers en buurtbewoners bereid zijn om anderen te helpen, moeten we dat zeker faciliteren en ondersteunen. Zo kunnen onze inwoners zo lang mogelijk zelfstandig blijven”.

Alfa & Zorg voorziet nieuwe vormen van huishoudelijke ondersteuning. “Het zou zo maar kunnen dat we binnenkort naar hele nieuwe vormen van huishoudelijke ondersteuning gaan, waarin technologie, vrijwilligers, gezinsleden en wie weet ook familie en vrienden al dan niet tegen vergoeding de hulp gaan bieden. Maar het begint met een goede inschatting van wat echt direct moet en wat kan wachten”, sluit Roger van Huystee af.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.

Meer informatie over Welzijn Stichtse Vecht: Dennis Duiker 06 148 471 95.

Meer informatie over Alfa & Zorg: Roger van Huystee 085 760 25 09.