Direct naar de content

Energietoeslag nu ook voor studenten en inwoners met schuldregeling

Voor iedereen met een minimum inkomen is er de energietoeslag. Studenten en inwoners die een regeling hebben getroffen met hun schuldeisers kunnen voortaan ook deze toeslag ontvangen. Daarnaast is het bedrag van de energietoeslag verhoogd van €800 naar €1.300, volgens de landelijke richtlijn. Dat besloot het college van B&W op dinsdag 27 september 2022.  

Wethouder Werk en Inkomen Karin van Vliet: “We zien dat veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt zijn aan de energierekening. Dat kan serieuze geldzorgen geven. Daarom is er de energietoeslag voor inwoners met een minimum inkomen. De groep die hiervoor in aanmerking komt is uitgebreid en het bedrag is verhoogd.”

 

Ook voor studenten en inwoners met schuldregeling

Door het besluit van het college kunnen nu ook studenten met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum en een zelfstandige woonruimte de energietoeslag aanvragen. Overige studenten kunnen een beroep op de bijzondere bijstand blijven doen. We bekijken dan per geval wat er mogelijk is.

Inwoners die een regeling hebben met hun schuldeisers (in officiële termen ‘een minnelijk traject van schuldhulpverlening’) komen nu ook in aanmerking. De nieuwe regeling gaat namelijk uit van het inkomen dat overblijft na aftrek van de maandelijkse schuldaflossing (maximaal 120 procent van het sociaal minimum).

 

Automatische uitkeringen en aanvragen

Tot nu toe heeft de gemeente ongeveer €1,4 miljoen aan energietoeslagen uitgekeerd. Bijna 1.100 huishoudens met een laag inkomen die bij de gemeente bekend zijn, ontvingen het eerste deel van de energietoeslag (€800) automatisch. Daarnaast zijn er tot en met 30 augustus 2022 iets meer dan duizend huishoudens geweest die de toeslag zelf hebben aangevraagd. De gemeente betaalt de energietoeslag met geld dat de Rijksoverheid daarvoor beschikbaar heeft gesteld.

 

Geen nieuwe aanvraag nodig

Heb je de toeslag van €800 al ontvangen? Dan krijg je in oktober automatisch het extra bedrag van €500. Je hoeft dus geen nieuwe aanvraag te doen voor de verhoging van het bedrag.

 

Aanvragen van de energietoeslag

Inwoners met minimum inkomen (tot 120 procent van het sociaal minimum) kunnen tot en met 31 december 2022 eenmalig de energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Met dit extra geld kun je een deel van de gestegen energiekosten betalen. Heb je de toeslag nog niet aangevraagd? Doe dit dan alsnog. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met de aanvraag als je het lastig vindt om de aanvraag te doen. Bijvoorbeeld Leef of de bibliotheek.

 

Wat kan je zelf doen om je energieverbruik te verlagen?

Inwoners kunnen zelf ook iets doen om hun energierekening te verlagen door  energiebesparende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld met de energiebon of de energiebox. Wil je de energietoeslag aanvragen of meer informatie om te besparen op je energiekosten? Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.