Direct naar de content

Gemeente ontvangt ruim 5 miljoen euro voor versnelling woningbouw

Voor nieuwbouw 574 woningen voor twee projecten in Maarssenbroek

Voor de projecten Bisonspoor 332 (75 huurwoningen) en Kwadrant fase 2, onderdeel van project Ruimtekwartier (499 woningen), ontvangt de gemeente Stichtse Vecht respectievelijk € 937.500,- en € 4.235.000,- Startbouwimpuls-subsidie van het Rijk. De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die voor het merendeel betaalbare woningen opleveren, maar door de veranderde economische omstandigheden niet van de grond komen.

 

Voor deze twee projecten in Maarssenbroek is dit jaar een omgevingsvergunning verleend. Beide ontwikkelende partijen hebben in de zomer aangegeven dat ze de financiering niet meer rond krijgen. Samen is gekeken welke maatregelen getroffen kunnen worden om toch tot realisatie over te gaan. Een van deze maatregelen was het aanvragen van de SBI-subsidie.

 

Wethouder Frank van Liempdt: “Dit is fantastisch nieuws om de haperende nieuwbouw van de grond te krijgen. Voor de nieuwbouw van Kwadrant liggen de heipalen klaar op het bouwterrein, maar de stijging van de rente en de hogere bouwkosten zorgen voor een kink in de kabel. Dankzij deze subsidie van het Rijk kan de ontwikkelaar nu snel gaan bouwen!”

 

De uitvoering van de projecten moet snel van start. Een voorwaarde van de subsidieregeling is dat de bouw uiterlijk start in het tweede kwartaal van 2024. De geplande oplevering is eind 2025. Er wordt daarom op korte termijn overleg gevoerd met beide ontwikkelaars.

 

Vandaag (20 november 2023) is door het Rijk de toekenning van de subsidies bekendgemaakt. De aanvragen voor de subsidie overschreden het beschikbare budget (300 miljoen euro) ruim met een bedrag van 860 miljoen euro. In de provincie Utrecht hebben 32 projecten een subsidie gekregen waaronder dus twee in Stichtse Vecht.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, neem dan contact op met Arno Zwaneveld, senior communicatieadviseur gemeente Stichtse Vecht, tel. 06 – 20410718 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.