Direct naar de content

Gemeente Stichtse Vecht sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Stichtse Vecht gaat aansluiten bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem van NL Confidential. Dat heeft het college van B&W dinsdag 26 november besloten. Door een convenant te sluiten met NL Confidential komen de anonieme meldingen over misdaad voortaan ook bij de gemeente terecht en kan de gemeente zo nodig actie ondernemen.

20 anonieme meldingen per jaar

Na vragen van de PVV is onderzocht wat het op zou leveren als de gemeente aansluit bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Elk jaar komen ongeveer 20 anonieme meldingen over misdaad in Stichtse Vecht binnen bij het meldpunt. Bijvoorbeeld over hennepkwekerijen, heling, geweldszaken of fraude. Omdat de gemeente nog niet was aangesloten op het meldpunt ontving alleen de politie deze meldingen. Dat gaat veranderen.

Niet pluis gevoel

Burgemeester Yvonne van Mastrigt: “Niet alles dat gebeurt is even zichtbaar voor de overheid. Ik ben daarom blij met de aansluiting op Meld Misdaad Anoniem. Inwoners zien soms dingen waarvan ze haarfijn aanvoelen ‘dit is niet pluis’. Komen dit soort signalen bij de politie, de opsporingsdiensten en de gemeente, dan kan dat zeer relevante informatie opleveren. Ook in de aanpak van ondermijnende criminaliteit helpt dat. Daardoor kunnen we vroegtijdig samen met de opsporingsorganisaties criminelen aanpakken.”

Ondermijning tegengaan

Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de invloed en druk die criminelen zo op onze samenleving kunnen uitoefenen raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd.

Ondermijnende criminaliteit tegengaan kan de overheid niet alleen. Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij de politie (0900 – 88 44) of bij gemeente Stichtse Vecht via meldeenvermoeden@stichtsevecht.nl. Wilt u liever anoniem melden? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Zo kunnen we samen dit soort criminaliteit zichtbaar maken en verstoren.

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over ernstige criminaliteit en misdaad. Bijvoorbeeld over moord en doodslag, overvallen, brandstichting, fraude of corruptie. Het meldpunt is een onafhankelijke organisatie en is géén politie. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt het meldpunt de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. En binnenkort dus ook naar de gemeente Stichtse Vecht. Zo kunnen de opsporingspartners – na onderzoek van de melding – zo nodig overgaan tot actie.


Noot voor de redactie:

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl

Op de foto links Yvonne van Mastrigt, burgemeester Stichtse Vecht, rechts Karin Krijnen, manager frontofficevan NL Confidential