Direct naar de content

Gratis boom voor inwoners Stichtse Vecht

Stichtse Vecht stelt 500 bomen beschikbaar en wil hiermee inwoners stimuleren hun eigen tuin groen in te richten. Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Meer groen zorgt voor verkoeling bij warme dagen en neemt water op bij extreme regenval. Ook zorgt groen voor meer biodiversiteit in de leefomgeving. Inwoners, bedrijven, scholen en instellingen kunnen van 1 tot en met 31 oktober één gratis boom aanvragen bij de gemeente. Wees er snel bij, want op is op.

Wethouder Linda van Dort: “Ik gun iedere inwoner een boom in de tuin. Ze nemen CO2 op, zuiveren de lucht, ademen zuurstof uit en dempen het geluid. Als ik in de zomer onder een boom zit is dat ook erg verkoelend. De boom zorgt voor meer vocht in de lucht en geeft schaduw. Op een extreem hete zomerdag kan de schaduw van een boom de stenen wel tot 14°C koelen ten opzichte van de omgeving. Een gratis boom aanbieden stimuleert inwoners om een boom in hun tuin te planten.”

Keuze uit twaalf soorten bomen

Inwoners kunnen één boom per adres aanvragen. Hierbij is er keuze uit twaalf verschillende boomsoorten. Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt, kan gekozen worden voor een grotere of een wat kleinere boomsoort. De grotere bomen hebben een minimale beschikbare ruimte nodig van ongeveer dertig vierkante meter en een onverharde ruimte rondom de stam van twee bij twee meter. Voor de kleinere boomsoorten geldt een minimale ruimte van ongeveer vijftien vierkante meter en een onverhard oppervlak van minstens anderhalf bij anderhalve meter. De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van 8-10 centimeter.

Hoe werkt het?

Een gratis boom aanvragen kan van 1 tot en met 31 oktober door een mail te sturen naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en de boomkeuze. Meer informatie over het aanvragen van een gratis boom en belangrijke voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente. De bomen worden in november met instructies door een lokale kwekerij thuis bezorgd.


Noot voor de redactie:

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Bianca Lambriex, tel. (0346) 25 42 20. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl