Direct naar de content

Inwoners van Breukelen-Noord kunnen met Energiebox besparen op energierekening zonder eigen investeringen

De gemeente biedt inwoners van Breukelen-Noord vrijblijvend en gratis advies over besparen op de energierekening. Inwoners kunnen zich aanmelden voor een Energiebox, waarin energiebesparende producten zitten waarmee zij direct aan de slag kunnen. Ook biedt de gemeente een gesprek met een energieadviseur aan, die een persoonlijk advies geeft over hoe inwoners nog meer energie kunnen besparen. Hiermee is al snel ruim € 100,- te besparen.

Wethouder Werk en Inkomen Maarten van Dijk: “Als gemeente bieden we nu een gratis en vrijblijvend advies aan over energiebesparing. Daarmee kunnen inwoners die dat willen dat willen al snel zonder investering ruim 100 euro besparen op hun energierekening. Bovendien zetten we mensen uit de uitkering in als energieadviseur, waarmee zij perspectief krijgen op duurzame uitstroom uit de uitkering naar werk. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Energiebox
Inwoners die zich aanmelden ontvangen eerst een gratis Energiebox. In deze doos zitten energie- besparende producten waarmee inwoners meteen aan de slag kunnen. Daarna biedt de gemeente inwoners via via telefoon, WhatsApp videobellen of Skype een gesprek aan met een energieadviseur via de gemeente. Deze energieadviseur geeft op afstand, volgens de richtlijnen van het RIVM, persoonlijke uitleg over de manier waarop inwoners energie kunnen besparen. Daarmee kunnen inwoners op jaarbasis al snel ruim € 100,- besparen. Alle adviezen zijn later na te lezen in een adviesrapport.

Meedoen
Inwoners van Breukelen-Noord hebben een persoonlijke brief ontvangen over hoe zij zich kunnen aanmelden voor de Energiebox. Dan wordt er een afspraak gemaakt om de gratis Energiebox af te leveren. Wanneer de Energiebox is geleverd, belt een energieadviseur om uit te leggen hoe de spullen uit de Energiebox het beste in huis te gebruiken zijn. Ook bespreekt de energieadviseur met de deelnemers wat zij nog meer kunnen doen om energie te besparen. De deelnemers ontvangen na afloop een persoonlijk adviesrapport.

Energiebox nu óók voor woningeigenaren
Sinds 2017 loopt binnen de gemeente Stichtse Vecht het project Energiebox voor inwoners met een sociale huurwoning. In 2020 is het project uitgebreid van energieadviezen aan alleen huurders naar adviezen ook aan woningeigenaren. Hiervoor heeft Gemeente Stichtse Vecht een subsidieaanvraag bij de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) ingediend en eind 2019 toegekend gekregen. De gemeente kan hiermee aan 750 woningeigenaren energieadvies aan huis geven. De eerste pilot gaat nu van start in Breukelen-Noord. Die wijk is gekozen in overleg met Stichting Duurzame Vecht. Wanneer deze pilot succesvol verloopt, kan de volgende wijk de Friezenbuurt of de Schildersbuurt in Maarssen zijn.

Uit de bijstand als energieadviseur
Binnen het project Energiebox worden een aantal uitkeringsgerechtigden opgeleid om als energieadviseur aan de slag te gaan. Op deze manier doen zij werkervaring op en vergroten zij de kans dat zij duurzaam uit de uitkering komen en betaald werk vinden.

Noot voor de redactie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht bel dan met Nathalie van Dijk, tel. (0346) 25 42 44, 06 – 580 76 270 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.