Direct naar de content

Jaarwisseling Stichtse Vecht beheersbaar verlopen

In Stichtse Vecht is de jaarwisseling over het algemeen beheersbaar en relatief rustig verlopen. In onze gemeente was sprake van een aantal kleine incidenten. Er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan in relatie tot de jaarwisseling.

Incidenten

Tijdens de jaarwisseling concentreerden de incidenten zich voornamelijk in Maarssenbroek. Het ging in de meeste gevallen om overlast door jongeren en schade door vuurwerk. Ook is in Maarssenbroek een auto in vlammen opgegaan en een 71-jarige man door een groep jongeren mishandeld. Het slachtoffer heeft gelukkig geen medische hulp nodig gehad. De politie heeft beide incidenten in onderzoek. Er waren verder twee incidenten waarbij de politie werd bekogeld met vuurwerk. De politie heeft hier tegen opgetreden en hierbij één aanhouding verricht. Gelukkig raakte bij beide incidenten niemand gewond.

Naar aanleiding van de incidenten zal de politie de komende dagen nog onderzoek doen naar de incidenten en de jongeren die bij sommige van de incidenten betrokken zijn geweest. In voorkomende gevallen zal de burgemeester ook kijken naar de mogelijkheden om met bestuurlijke maatregelen herhaling van onacceptabel gedrag bij de volgende jaarwisseling te voorkomen.

Burgemeester Ap Reinders, ‘Ik ben blij dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen. Ondanks dat in onze gemeente een kleine groep jongeren overlast en schade door vuurwerk heeft veroorzaakt. Het bekogelen van de politie met vuurwerk neem ik hoog op en is volstrekt onacceptabel. De politie en alle andere hulpverleners zetten zich in voor de veiligheid van ons allemaal. Ook zij willen na de jaarwisseling gezond en heelhuids thuiskomen.’

Samenwerking

De gemeente heeft in de voorbereiding naar de jaarwisseling nauw samengewerkt met politie, Veiligheidsregio Utrecht (VRU), jongerenwerk en Openbaar Ministerie. Dankzij de goede samenwerking en brede inzet van alle veiligheidspartners is de jaarwisseling beheersbaar verlopen. Dat is daarnaast natuurlijk ook te danken aan onze inwoners, die met elkaar hebben zorggedragen voor een goed verlopen jaarwisseling.

Inventarisatie schade

De komende dagen inventariseert de gemeente de schade aan eigendommen zoals afvalbakken, containers en speelvoorzieningen. Inwoners kunnen ook zelf schade melden bij de gemeente via de Fixi app of telefonisch via 14 0346. De herstelwerkzaamheden worden direct in gang gezet en waar mogelijk wordt de schade op de daders (of hun ouders) verhaald.