Direct naar de content

Jan Verstraten en Klusgroep korenmolen De Hoop winnen Vrijwilligersprijs 2020

Jan Verstraten en Klusgroep korenmolen De Hoop zijn dit jaar de Vrijwilligers van het jaar. Zij ontvingen vanavond de gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2020 uit handen van juryvoorzitter Hetty Veneklaas. Dit gebeurde tijdens de feestelijke live tv–uitzending, verzorgd door RTV Stichtse Vecht en de Vrijwilligerscentrale. Ook was er nog een speciale juryprijs voor de Maatschappelijke stagegroep dagbesteding ‘In de Reizende Man’.

Hetty Veneklaas: “Het liefst zou je alle 7 genomineerden een prijs geven want vrijwilligerswerk is zoveel waard! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Vrijwilligers maken het leven van heel veel mensen echt leuker. Ik vind het dan ook een eer om namens de gemeente de prijzen te overhandigen aan de winnaars van de Vrijwilligersprijs 2020.”

 

Jan Verstraten wint in de categorie Individueel

In de categorie Individuele vrijwilliger van het Jaar won Jan Verstraten. Hetty Veneklaas: “Het bijzondere aan de nominatie van Jan Verstraten is dat hij twee keer is voorgedragen voor de vrijwilligersprijs. Door de vrijwilligerscoördinator van Welzijn Stichtse Vecht én door de barvrijwilligers in het Trefpunt, ook bij Welzijn Stichtse Vecht. De heer Verstraten werkt al 12 jaar als vrijwilliger facilitaire ondersteuning voor de 4 locaties van Welzijn Stichtse Vecht. Zijn speerpunten daarbij zijn veiligheid, toezicht houden, techniek en nu vooral Corona. De voordragers zijn het, los van elkaar, unaniem met elkaar eens: ‘Jan leidt vele zaken in goede banen, is voor ons allemaal een vraagbaak, heeft altijd een luisterend oor en staat altijd klaar voor iedereen. Hij heeft een open blik, een neus voor vernieuwing en is ontzettend betrokken.’

 

Klusgroep korenmolen De Hoop wint in de categorie Groepen

Er ging ook een prijs naar een groep vrijwilligers. Hetty Veneklaas: “Ad Kerste en Martin Weely zijn met trots door de molenaars van korenmolen De Hoop voorgedragen. De afgelopen jaren hebben zij zich, twee dagen in de week, buitengewoon intensief ingezet om de molen aantrekkelijk te maken voor het publiek. Alles ziet het er weer als nieuw uit. Ook hebben ze geholpen met het aanbrengen van veiligheidsvoorzieningen. En tussendoor maken de heren tijd vrij voor een schilder- of schoonmaakklus.”

 

Speciale Juryprijs

Dit jaar was een heel bijzonder en roerig jaar. Tijdens de lock down zagen we veel verenigingsleven en de daarmee verbonden vrijwillige inzet stilvallen. En aan de andere kant ontstonden er onder deze bijzondere omstandigheden juist allerlei waardevolle, hartverwarmende vrijwilligersinitiatieven in de twaalf kernen van Stichtse Vecht. Zoals het initiatief van de maatschappelijke stagiaires. De Jury wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom reikte Hetty Veneklaas namen de jury een speciale juryprijs uit aan deze groep vrijwilligers.
Hetty Veneklaas: “Deze vrijwilligersgroep bestaat uit vier jongeren die tijdens corona in actie zijn gekomen om mee te helpen in de dagbesteding ‘In De Reizende Man’. Annelot Sandebrink vertegenwoordigt vanavond de hele groep. Door met de dementerende bezoekers van de dagbesteding te gaan wandelen of spelletjes te doen konden de mantelzorgers even op adem komen. Tony Kaboord, die de jongeren heeft voorgedragen noemt hen ‘kanjers’. Zij heeft niets dan lof voor het feit dat deze groep jongeren op eigen initiatief contact opnam en een helpende hand bood in deze coronatijd!”

 

Toch een feest, in de vorm van een live tv-uitzending

Dit jaar ging het Vrijwilligersfeest vanwege corona helaas niet door. Om de prijzen toch feestelijk uit te kunnen reiken verzon de Vrijwilligerscentrale samen met RTV Stichtse Vecht het plan voor de speciale live uitzending. “Nieuw en best een beetje spannend! Maar zo kunnen we toch op feestelijke wijze de prijzen uitreiken!” aldus Hetty Veneklaas. Robbert Oelp, Ries Engbertsen en Eric Lohman ontvingen daarom een bos bloemen en een taart voor de vrijwilligers van RTV Stichtse Vecht.

Hebt u de uitzending gemist? U kunt deze alsnog bekijken via de website van RTV Stichtse Vecht.

 

Bloemen voor Gilde Stichtse Vecht

Hetty Veneklaas had in haar openingswoord een speciaal woord van dank voor Gilde Stichtse Vecht. ’t Gilde heeft twintig jaar lang de vrijwilligersverkiezing georganiseerd. Dit jaar hebben zij het stokje overgedragen aan de Vrijwilligerscentrale. Wim Schoonderbeek, voorzitter van ’t Gilde (en tevens jurylid) ontving als blijk van dank een boeket uit handen van de wethouder. ’t Gilde zet haar activiteiten voort met het project Coach4You.

 

Bij de foto ‘Winnaars van de Vrijwilligersprijs 2020’

V.l.n.r.: voorste rij: Hetty Veneklaas (juryvoorzitter en wethouder sociaal domein), Jan Verstraten (vrijwilliger Welzijn Stichtse Vecht), Sarah Faber (maatschappelijk makelaar Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht) V.l.n.r.: achterste rij: Wim Schoonderbeek (jurylid en voorzitter van ’t Gilde), Annelot Sandebrink (maatschappelijke stagiaires dagbesteding ‘In de Reizende Man’), Ad Kerste (Klusgroep korenmolen De Hoop)

 

 

Afbeeldingen

  • Winnaars van de Vrijwilligersprijs 2020 en de jury
  • Alle genomineerden voor de Vrijwilligersprijs 2020 en de jury