Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Amsterdammer Hans Schikan

Vrijdag 30 juni ontving de heer J.G.C.P. (Hans) Schikan (64) uit Amsterdam een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ap Reinders. Hij mag zich nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Schikan ontving zijn onderscheiding tijdens het Dutch Biotech Event 2023 in Maarssen. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet in de biofarmaceutische sector. Schikan studeerde in 1986 af in de Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Sinds de jaren negentig is hij actief binnen de biofarmaceutische sector.

Hans Schikan vervulde vele functies in de farmaceutische sector en is onder meer medeoprichter en vicevoorzitter van biotechbedrijf Pharvaris te Leiden. Daarnaast vervult Schikan nog andere functies. Zo is hij voorzitter van de raad van bestuur van Microbiotica Limited te Cambridge in Engeland. Hij is ook lid van de raad van bestuur van VectivBio AG te Bazel, Zwitserland; een wereldwijd biotechnologiebedrijf, gericht op de ontwikkeling van innovatieve behandelingen voor ernstige zeldzame aandoeningen.

Stichting Duchenne Parent Project (DPP)

Hans Schikan ondersteunt vele projecten en initiatieven, zoals de Stichting Duchenne Parent Project (DPP). Deze stichting zet zich in voor de patiënten met Duchenne, een progressieve spierziekte. Een belangrijke rol was voor Hans Schikan weggelegd in de ontwikkeling van een geneesmiddel voor deze ziekte. Hij was en is hiermee een voorbeeld hoe de biofarmacie kan samenwerken met patiënten en patiëntenorganisaties. Sinds de oprichting van de stichting DPP in 1994 is de verbetering van de zorg verbeterd en als gevolg daarvan is de levensverwachting van patiënten verdubbeld.

Burgemeester Ap Reinders: ‘Hans Schikan zet met al zijn inspanningen en resultaten de Nederlandse biotechnologische industrie internationaal op de kaart. Daar mogen wij allemaal trots op zijn. Hij doet dat met passie en gedrevenheid en altijd met als doel een bijdrage te leveren aan de succesvolle behandeling en gezondheid van mensen.’

Pionier en verbinder

Hans Schikan wordt gezien als een pionier, verbinder en coach in de biofarmaceutische sector. Hij staat jonge wetenschappers bij in hun werk en staat iedereen bij die de stap naar ondernemerschap wil zetten. In alles wat hij doet blijkt zijn passie voor innovatie en voor het bereiken van maximale gezondheidswinst.

Roland Lageveen Award

Voor zijn inzet om de Nederlandse biotechnologie sector te promoten en te versterken ontving hij de Roland Lageveen Award 2016-2017. Dit is een tweejaarlijkse award voor een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage leverde aan het succes van de Nederlandse biotech sector.

Afbeeldingen