Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen

Hoogleraar algemene kindergeneeskunde prof. dr. R.J.B.J.(Reinoud) Gemke uit Oud-Zuilen ontving 25 april in Amsterdam tot zijn grote verrassing een Koninklijke onderscheiding uit handen van  burgemeester Ap Reinders. Gemke ontving de onderscheiding tijdens een afscheidssymposium ter gelegenheid van zijn emeritaat. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten in de kindergeneeskunde.

In zijn toespraak beschreef burgemeester Reinders de indrukwekkende staat van dienst van professor Gemke in zijn werkzame leven. Gemke heeft op verschillende manieren veel bijgedragen op het gebied van kindergeneeskunde. Zijn inzet voor het onderwijs wordt door de Raad van Bestuur Amsterdam UMC omschreven als fenomenaal. Reinoud Gemke heeft tenminste 10.000 artsen uit Nederland lesgegeven.

Herziening opleiding kindergeneeskunde

Van 2015 tot 2018 was Gemke de voorzitter en drijvende kracht achter de herziening van het landelijke opleidingsplan kindergeneeskunde. Hij zorgde ervoor dat niet alleen collega-opleiders maar ook artsen in opleiding betrokken werden bij het proces en dat hun ideeën werden geïntegreerd in het nieuwe plan. Mede daardoor staat er nu een opleiding die kinderartsen levert die niet alleen vakinhoudelijk goed zijn maar ook verandervaardig zijn en daarmee goed kunnen inspelen op de dynamiek in de zorg. Ook na de implementatie bleef Reinoud Gemke betrokken bij het evalueren en bewaken van de kwaliteit van de nieuwe opleiding.

Achtergrondinformatie

Reinoud Gemke behaalde in 1985 zijn artsexamen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarna startte hij zijn loopbaan bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en sinds 1999 is hij werkzaam bij het VUmc en later het Amsterdam UMC. In 1991 werd hij geregistreerd als kinderartsintensivist en werd al vroeg, in 1999, hoofd van de subafdeling Intensive Care Kinderen. Daarna werd hij hoofd van de subafdeling Algemene Kindergeneeskunde van VUmc wat hij combineerde met het plaatsvervangend opleiderschap van Kindergeneeskunde. In 2011 werd Gemke opleider Kindergeneeskunde, een functie die hij tot 2021 heeft vervuld.

 

 

Afbeeldingen

  • Burgemeester Ap Reinders, prof Reinoud Gemke en partner Heleen van Santen

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Judith Wildbret via 06 58 07 61 95 en persvragen@stichtsevecht.nl.