Direct naar de content

Nieuwe installatie zorgt voor schoon zwemwater

Officiële opening fosfaatinstallatie zwemvereniging Zwemlust

In samenwerking met:

Bij zwemvereniging Zwemlust in Nieuwersluis (Zandpad 15) wordt op vrijdag 17 september vanaf 16.00 uur de nieuwe fosfaatinstallatie officieel geopend. Sander Mager, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opent deze installatie samen met Hetty Veneklaas, wethouder Sociaal Domein, Onderwijs en Sport en Chris Portengen, voorzitter van zwemvereniging Zwemlust.

De fosfaatinstallatie bij Zwemlust verwijdert fosfaat uit de zwemplas zodat zwemmers kunnen zwemmen in schoon water. Fosfaat komt in de plas door kwelwater. Teveel fosfaat kan leiden tot overmatige groei van (blauw)algen. Kwelwater is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt. Het verbeteren van de waterkwaliteit is een van de belangrijkste taken van het waterschap.

 

Experiment 

Voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is het van belang om te experimenteren met een nieuw type installatie die voedingsstoffen uit het water haalt en hopelijk breder toepasbaar is in het waterschapsgebied. Dit draagt bij aan het behalen van de Europese doelen rond het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit.

 

Samenwerken voor schoner water

De nieuwe fosfaatinstallatie is er gekomen door een samenwerking tussen zwemvereniging Zwemlust en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit soort samenwerkingen zijn onmisbaar om het oppervlaktewater schoner te krijgen. Eerder bouwde zwemvereniging Zwemlust al een fosfaatfilter. Dat was mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Stichtse Vecht, Lionsclub Over Holland en Stichting SBB Fonds Breukelen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe fosfaatinstallatie is de kennis en ervaring gebruikt die is opgedaan bij het eerdere fosfaatfilter.

 

Programma

16.00 uur: inloop en uitleg over installatie (max. 1 persoon tegelijk in technische ruimte)

16.30 uur: officiële opening:

  • Welkom door Chris Portengen, voorzitter zwemvereniging Zwemlust
  • Sander Mager, dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
  • Hetty Veneklaas, wethouder gemeente Stichtse Vecht
  • Onthulling informatiebord

17.15 uur: einde programma

 

 

Je bent vanaf 16.00 uur welkom bij de officiële opening van de fosfaatinstallatie bij zwemvereniging Zwemlust. Laat je ons even weten of je komt?

Meer informatie: Marga Buiter tel. 06 109 101 41 / persvragen@stichtsevecht.nl. Of neem contact op met Tim Leeuwerke van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, tel. 06 82 24 08 02 / tim.leeuwerke@waternet.nl