Direct naar de content

Open je ogen voor kindermishandeling

In samenwerking met:

Deze week is het de Week tegen Kindermishandeling. De campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht en vraagt aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie. De focus ligt in deze campagne op de rol van omstanders. Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt.

Kom in actie tegen kindermishandeling
Blauwe plekken, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller is of juist heel onrustig, het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. Heel vaak is het niet zo zichtbaar.
Wethouder Hetty Veneklaas steunt ook de campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’: “Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Open je ogen, durf het te zien en kom in actie. Door alleen al in gesprek te gaan en te luisteren kunnen we soms al een verschil maken. Dat weet ik ook uit mijntijd als leerkracht. Alle kinderen in Nederland moeten gelijke kansen krijgen en daarom steun ik graag deze campagne”.

Webinar voor mensen die veel met kinderen werken

In de Week tegen Kindermishandeling bieden de gemeenten Woerden, De Ronde Venen en Stichtse Vecht een webinar ‘Signaleren van kindermishandeling’ aan via Zoom. Dit webinar is bedoeld voor alle professionals en vrijwilligers die met kinderen en gezinnen werken. Er is tot nu toe veel belangstelling voor het webinar.

In deze coronatijd is er kans op toename van kindermishandeling. Financiële problemen en sociale isolatie hebben namelijk veel invloed op het ontstaan van kindermishandeling. Maar hoe herken je kindermishandeling? En wat kan je doen als je kindermishandeling vermoedt? Daarover gaat het webinar.

Werk je veel met kinderen als professional of vrijwilliger? Geef je dan op voor het webinar over kindermishandeling. Voor het webinar van donderdag 19 november van 15.00 tot 16.30 uur is nog plaats. Geef je op via: contact@praatoverkindermishandeling.nl.

Signalen van kindermishandeling
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor signalen van kindermishandeling en om in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak ziet men het goed. Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via www.veiligthuis.nl. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen.

Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website.

Afbeeldingen

  • Week tegen de kindermishandeling, november 2020
  • Week tegen de kindermishandeling, november 2020
  • Week tegen de kindermishandeling, november 2020
  • Week tegen de kindermishandeling, november 2020