Direct naar de content

Snelle en laagdrempelige Jeugd GGZ door uitbreiding Praktijkondersteuner

De praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg van jeugd (Jeugd GGZ) wordt voortaan volledig betaald door de gemeente. Zo kunnen alle kinderen die deze hulp nodig hebben hiervan gebruik maken.

De praktijkondersteuner werkt op de huisartsenpraktijk. Hij of zij heeft veel kennis op het gebied van geestelijke gezondheid van jeugdigen en vult de huisarts hiermee aan. De praktijkondersteuner kan goed bepalen welke zorg een kind nodig heeft en welke zorgverlener die zorg het beste kan bieden. Een kind komt daardoor sneller op de juiste plek terecht. Met deze snelle en laagdrempelige hulp via de huisartsenpost, voorkomen we duurdere zorg.

 

Goede ervaringen met Jeugd GGZ via de huisartsenpost

De afgelopen jaren heeft de praktijkondersteuner z’n effectiviteit bewezen. Van alle kinderen en jongeren die de praktijkondersteuner ziet, wordt 57% door de praktijkondersteuner zelf behandeld. In maximaal 5 gesprekken helpt de praktijkondersteuner het kind of de jongere weer op weg. Is meer hulp nodig? Dan bekijkt de praktijkondersteuner welke ondersteuning het meest passend is. Dat helpt een stapeling van zorg(trajecten) voorkomen. De praktijkondersteuner werkt nauw samen met gemeente, huisartsen, sociaal wijkteam en GGD.

 

GGZ hulp via huisartsen voor alle kinderen

Wethouder Sociaal Hetty Veneklaas: “Om te zorgen dat alle kinderen en jongeren in Stichtse Vecht gebruik kunnen maken van snelle en laagdrempelige hulp van de praktijkondersteuner gaan we de praktijkondersteuner volledig financieren. Voorheen moesten de huisartsenpraktijken een deel van de kosten betalen. Daardoor kon het voorkomen dat niet alle huisartsenprakijken de beschikking hadden over deze vorm van hulp. Een ongewenste situatie. Daarom betaalt de gemeente nu alle kosten.”