Direct naar de content

Week tegen eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober

Van 1 t/m 8 oktober is de Week tegen eenzaamheid. Tijdens deze week is er aandacht voor eenzaamheid: wat is eenzaamheid en wat kun je er tegen doen? Eenzaamheid aanpakken begint met bewustwording en signalering, daarom zijn er tijdens deze week ook in Stichtse Vecht bijeenkomsten en lezingen.

Eenzaamheid en jongeren

Wethouder Hetty Veneklaas is 2 oktober aanwezig bij een interactieve bijeenkomst voor jongeren. Veneklaas: “Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met ouderen, maar het komt ook zeker voor bij jongeren. Vooral in dit digitale tijdperk. Het is daarom heel goed dat Jeugdpunt aandacht besteedt aan dit thema, zodat het bekender wordt en eenzaamheid geen taboe meer is.” Dat de wethouder dit thema belangrijk vindt blijkt ook uit de Nota Positief Gezondheidsbeleid, die op 1 oktober wordt behandeld in de gemeenteraad. In de nota is onder andere aandacht voor eenzaamheid.

Activiteiten Week tegen eenzaamheid

De Week tegen eenzaamheid is een landelijk initiatief en ook in Stichtse Vecht zijn er activiteiten die helpen om meer bekendheid te geven aan het probleem. Op 1 oktober is er om 19:30 uur een lezing in Gezondheidscentrum Maarssenbroek door een ervaringsdeskundige en organiseert Jeugdpunt samen met Miranda Roijakkers 3 interactieve bijeenkomsten voor jongeren. Tevens verspreid Welzijn Stichtse Vecht speciale posters met mooie boodschappen om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Al het vijfde jaar op rij is daarnaast het Kom erbij festival in Maarssenbroek.

Eenzaamheid in Stichtse Vecht

In Stichtse Vecht ervaart 31% van de bevolking een gevoel van matige eenzaamheid en 7% ernstige eenzaamheid. Dit is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde. Bij senioren ligt dit percentage iets hoger. In Stichtse Vecht zijn veel initiatieven waar mensen aan mee kunnen doen als jij zich eenzaam voelen. Er rust echter een taboe op het bespreken van eenzaamheid. De week tegen eenzaamheid is een goed initiatief om dit te doorbreken en eenzaamheid bespreekbaar te maken.


Noot voor de redactie:

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Marga Buiter, tel. (0346) 25 42 67. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl