Direct naar de content

Wees alert op verdachte activiteiten in het buitengebied

Stichtse Vecht en De Ronde Venen hebben een uitgebreid en dunbevolkt buitengebied. Gezien de grootte en het geringe aantal mensen dat er woont, is niet alles wat er gebeurt even zichtbaar voor de overheid. Dat maakt het gebied interessant voor criminelen. Tijdens een speciale avond werden agrariërs en ondernemers gewezen op de gevaren en kregen zij tips hoe zij dubieuze activiteiten in het buitengebied kunnen herkennen.

Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de invloed en druk die criminelen zo op onze samenleving kunnen uitoefenen raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd. Op 3 oktober organiseerden de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen samen met de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV), het Platform Veilig Ondernemen (PVO), de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) een ondermijningsavond voor agrariërs en ondernemers in het buitengebied van beide gemeenten.

Emotionele en financiële gevolgen

De burgemeesters Yvonne van Mastrigt en Maarten Divendal benadrukten tijdens de avond het belang om integraal op te treden tegen ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. De politie ontdekt in het buitengebied regelmatig hennepkwekerijen in loodsen. Door teruglopende landbouw en verminderde inkomsten kunnen agrariërs in financiële problemen komen. Het verhuren van een loods biedt dan een mogelijkheid om het hoofd boven water te houden en het bedrijf te redden. Maar als ondernemers met criminelen in zee gaan is er vaak geen weg meer terug. Nietsvermoedend kan iemand dan meewerken aan bijvoorbeeld drugshandel. Uit het verhaal van een aanwezige ervaringsdeskundige bleek dat dit grote emotionele en financiële gevolgen kan hebben.

Signalen herkennen

Tijdens de avond werd een aantal signalen genoemd die kunnen wijzen op ondermijnende activiteiten:

•           Hennepkwekerijen en drugslabs die een specifieke geur afgeven

•           Verdachte personen en/of voertuigen op het erf

•           Laden en lossen gebeurt door wagens dicht tegen de schuren en loodsen aan te parkeren

•           Grote delen van schuren en gebouwen zijn dichtgeplakt, je kunt er niet naar binnen kijken

•           Bij de schuren en gebouwen is er voornamelijk activiteit in de avond en nacht

Niet alleen

Ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij uw wijkagent, Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000, bij gemeente Stichtse Vecht via meldeenvermoeden@stichtsevecht.nl of bij gemeente De Ronde Venen via ondermijning@derondevenen.nl.


Noot voor de redactie:

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Bianca Lambriex, tel. (0346) 25 42 20. Of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl